iValue Improvement

Zeker! Neem contact op voor een vrijblijvende kop koffie. Wij bieden de mogelijkheid om een lean sessie af te nemen, waarin we u en uw team laten kennismaken met de principes en voordelen van Lean. Tijdens een lean sessie krijgt u een diepgaand inzicht in hoe Lean kan helpen bij het optimaliseren van uw bedrijfsprocessen en het verminderen van verspilling.

Lees meer

Zeker! Wij organiseren verschillende ‘sneak preview’ activiteiten. Voor organisaties die willen kennismaken met Lean, bieden wij diverse mogelijkheden om de methodiek en voordelen van Lean te verkennen. Deze kennismakingsactiviteiten zijn speciaal ontworpen om een inzicht te geven in hoe Lean-principes kunnen worden toegepast om processen te optimaliseren en verspilling te verminderen.

Lees meer

Het is slim om eerst te kijken wat er nodig is, alvorens een methodiek te kiezen. Wij helpen u graag in deze keuze. Lean in de zorg begint met een grondige analyse van de huidige processen om inefficiënties en verspilling te identificeren. Deze analyse, vaak uitgevoerd met een waardestroomanalyse, helpt om een gedetailleerd overzicht te krijgen van alle stappen in het zorgproces, van het eerste contact met de patiënt tot de uiteindelijke behandeling en nazorg. Door te begrijpen waar de knelpunten en verspilling liggen, kunnen de juiste Lean-methodieken worden geselecteerd en geïmplementeerd.

Lees meer

Het is slim om eerst te kijken wat er nodig is, alvorens een methodiek te kiezen. Wij helpen u graag in deze keuze. Lean op kantoor begint met het analyseren van de huidige processen om inefficiënties en verspilling te identificeren. Deze analyse, vaak uitgevoerd met een waardestroomanalyse, helpt om een gedetailleerd overzicht te krijgen van alle administratieve en ondersteunende processen. Door te begrijpen waar de knelpunten en verspilling liggen, kunnen de juiste Lean-methodieken worden geselecteerd en geïmplementeerd.

Lees meer

Het is slim om eerst te kijken wat er nodig is, alvorens een methodiek te kiezen. Wij helpen u graag in deze keuze. Lean toepassen in een productieproces begint met een grondige analyse van de huidige situatie om te begrijpen waar de grootste inefficiënties en verspilling plaatsvinden. Deze initiële stap, vaak uitgevoerd door middel van een waardestroomanalyse (Value Stream Mapping), helpt om een gedetailleerd overzicht te krijgen van alle stappen in het productieproces, van grondstof tot eindproduct.

Lees meer

Continu verbeteren kan in elke branche toegepast worden. Meer en meer in kantooromgevingen, zorg, etc. Dus niet alleen in productieomgevingen, waar het van origine meer om bekend staat. De methodiek van Lean, of Continu Verbeteren, richt zich op het identificeren en elimineren van verspilling in processen, wat universeel waardevol is, ongeacht de sector.

Lees meer

Total Productive Maintenance is een Japanse methodologie, die vooral in fabrieken regelmatig gebruikt wordt. Binnen TPM wordt gefocust op het verbeteren van de PQCDSME: productiviteit, kwaliteit (Q), kosten (C), leverbetrouwbaarheid (D), veiligheid (S), medewerkerstevredenheid (morale, M) en milieu (environment, E).

Lees meer

Scrum is een methodiek waarin in een kort cyclisch (stapsgewijs) ritme steeds nieuwe tussenproducten worden opgeleverd. Dit is een goede methodiek voor het ontwikkelen van nieuwe producten. Scrum wat is precies? Het is een framework dat teams helpt om complexe projecten te beheren door ze op te splitsen in kleinere, beheersbare stukken die iteratief worden ontwikkeld en verbeterd.

Lees meer

In Lean worden verschillende verliezen gedefinieerd. Deze verliezen staan ook wel bekend als TIM WOODS: transport, inventory (voorraad), motion (beweging), wachttijd, overproductie, overprocessing (hogere kwaliteit leveren dan gevraagd), defecten, skills (vaardigheden). Lean wat is een verlies precies? Het zijn activiteiten of processen die geen waarde toevoegen voor de klant en die daarom moeten worden geëlimineerd of verminderd om de efficiëntie en effectiviteit van het bedrijfsproces te verbeteren.

Lees meer

Lean is een methodiek om bedrijfsprocessen te optimaliseren, liefst van klant tot klant (oftewel, het gehele proces). Bij het optimaliseren ligt de focus op het wegnemen van (bronoorzaken van) verliezen. Lean wat is precies? Lean is een managementfilosofie die is ontwikkeld door Toyota, gericht op het verhogen van waarde voor de klant door het minimaliseren van verspilling binnen een proces. Het doel is om efficiënter te werken door alleen activiteiten die waarde toevoegen te behouden en alle andere activiteiten te elimineren.

Lees meer

Belangrijk is om periodiek naar de KPI’s te kijken: lopen de resultaten zoals verwacht? Of moet er misschien bijgestuurd worden? Periodieke opvolging middels een KPI-overleg is hierbij van belang. Werken met KPI’s vereist een gestructureerde aanpak waarbij regelmatige evaluatie en aanpassing centraal staan om de prestaties van een organisatie te optimaliseren.

Lees meer

Het belangrijkste aan goede KPI’s is dat ze meetbaar zijn. Is het resultaat makkelijk te meten? En heeft iedereen dezelfde definitie? KPI voorbeelden helpen bij het begrijpen van hoe deze indicatoren effectief kunnen worden gebruikt om prestaties te meten en te verbeteren. Door duidelijke en goed gedefinieerde KPI’s te hebben, kunnen organisaties hun voortgang beter volgen en sneller bijsturen waar nodig.

Lees meer

Het belangrijkste aan goede KPI’s is dat ze meetbaar zijn. Is het resultaat makkelijk te meten? En heeft iedereen dezelfde definitie? Om KPI’s bepalen succesvol te maken, moet je ervoor zorgen dat de gekozen indicatoren nauwkeurig en consistent gemeten kunnen worden en dat iedereen binnen de organisatie dezelfde interpretatie van de KPI’s heeft.

Lees meer

SMART is een methodiek om KPI’s goed te definiëren

Lees meer

Er wordt onderscheid gemaakt tussen KPI’s (Key Performance Indicators, ook wel ‘Lagging KPI’s’ genoemd) en KAI’s (Key Activity Indicators, ook wel ‘Leading KPI’s’ genoemd).

Lees meer

KPI wat is dat? KPI staat voor Key Performance Indicator en is een stuurparameter die laat zien of de resultaten goed of niet goed zijn. KPI’s helpen organisaties bij het meten en evalueren van hun prestaties ten opzichte van de gestelde doelen. KPI’s kunnen inzicht geven in zowel de effectiviteit als de efficiëntie van verschillende processen en activiteiten binnen een organisatie.

Lees meer

Er zijn een aantal stappen om te komen tot een efficiënt KPI-overleg:

Lees meer

Om efficiënt op KPI’s te kunnen sturen zijn de eigenaren van de KPI’s noodzakelijk, en de verantwoordelijke voor de afdeling. De eigenaar van de KPI is vaak diegene die de KPI ook kan beïnvloeden, of die vanuit zijn/haar rol altijd al verantwoording moet afleggen over deze KPI. Het KPI overleg moet zorgvuldig worden gepland en georganiseerd om de meest relevante informatie te verzamelen en effectieve beslissingen te nemen.

Lees meer

Resultaatsturing begint bij het goed definiëren van de organisatiedoelstellingen en een keuze maken in de frequentie van sturen. Is maandelijks sturen genoeg, of liever wekelijks? Of misschien wel dagelijks? En wie moet op welk niveau verantwoording afleggen en bijsturen? Als dit helder is maken we de doelen visueel, en gaan we aan de slag. Evalueren van het proces doen we als we bezig zijn!

Lees meer

Hoshin betekent koers of kompas, Kanri betekent boekhouding of controle. Hoshin Kanri gaat dus over het monitoren en bijsturen van de koers van de organisatie. De Hoshin Kanri of X-matrix is een visuele weergave van het jaarplan van een organisatie, waarin activiteiten gekoppeld zijn aan de te halen organisatiedoelstellingen. Bij het jaarplan maken wordt deze methodiek gebruikt om een gestructureerd en overzichtelijk plan te creëren dat alle betrokkenen kunnen begrijpen en volgen. Wat is een Hoshin Kanri? Het is een krachtige tool die helpt bij het afstemmen van strategische doelen met operationele acties.

Lees meer

Wij gebruiken Hoshin Kanri, oftewel X-matrix. Een overzichtelijk jaarplan op 1 pagina. Deze methodiek helpt ons om een duidelijk en geconcentreerd jaarplan te maken dat alle belangrijke strategische doelen, acties en verantwoordelijkheden op een gestructureerde manier weergeeft. Het jaarplan maken met Hoshin Kanri zorgt ervoor dat iedereen binnen de organisatie begrijpt wat de prioriteiten zijn en hoe hun werkzaamheden bijdragen aan de bredere doelen van de organisatie.

Lees meer

Als doelstellingen tussen afdelingen niet zijn afgestemd, onduidelijk is wat projecten bijdragen aan de organisatiedoelen en projecten lange doorlooptijden hebben of nooit worden afgerond, als prioriteiten onduidelijk zijn of als medewerkers zich niet herkennen in organisatiedoelen, dan is zeker een goed jaarplan nodig! Het proces van een jaarplan maken helpt om helderheid en richting te bieden, zodat iedereen binnen de organisatie op dezelfde lijn zit en efficiënt naar gemeenschappelijke doelen werkt.

 

Lees meer

Van niet sturen naar sturen op de juiste KPI’s levert veel op: volgens een onderzoek van Bain & Company ervaren bedrijven die KPI’s integreren in hun strategische planning een gemiddelde omzetgroei van 10-30%. Een studie van McKinsey & Company toont aan dat bedrijven die KPI’s gebruiken om hun operationele processen te sturen, een verbetering van 15-25% in operationele efficiëntie realiseren. Binnen programmamanagement speelt het sturen op KPI’s een cruciale rol bij het bereiken van deze resultaten. Programmamanagement helpt organisaties bij het definiëren, meten en beheren van prestatie-indicatoren om strategische doelen te bereiken.

Lees meer

Programmamanagement kan meerdere doelen dienen: er komt overzicht in alle projecten die naast elkaar lopen, er wordt bewust gekozen welke projecten wel en niet gedaan worden én projecten worden binnen afzienbare tijd afgerond, waardoor het resultaat eerder en gepland gerealiseerd wordt. Programmamanagement helpt organisaties bij het coördineren en beheren van meerdere projecten tegelijkertijd, wat essentieel is voor het maximaliseren van efficiëntie en effectiviteit.

Lees meer

Als de stappen die genomen moeten worden in een project helder zijn, dan heeft het geen zin om hier lang over te discussiëren. Beter is concreet maken/afbakenen, inplannen en doen! Binnen programmamanagement is het cruciaal om duidelijke en gestructureerde projecten te hebben. Wanneer de taken en stappen van een project al goed gedefinieerd zijn, is het efficiënter om een eigen planning op te stellen en direct te beginnen met de uitvoering. Programmamanagement helpt bij het coördineren van deze projecten en zorgt ervoor dat alle teamleden weten wat er van hen wordt verwacht en wanneer.

Lees meer

Op het moment dat er veel variatie in een proces zit, en het handig is dat collega’s elkaar efficiënt informeren, kan een dag- of weekstart helpen. Binnen programmamanagement speelt deze methode een cruciale rol in het verbeteren van de communicatie en coördinatie tussen teamleden. Dag- en weekstarts zijn korte, gestructureerde bijeenkomsten waarin teamleden de voortgang van projecten bespreken, problemen identificeren en oplossingen bedenken. Dit zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit en dat het werk soepel verloopt.

Lees meer

Met Autonoom Onderhoud (AO) creëert u een veilige en hygiënische werkomgeving, hogere productiviteit, minder storingen en stilstand en meer werkplezier. Binnen programmamanagement speelt Autonoom Onderhoud een cruciale rol bij het verbeteren van de efficiëntie en betrouwbaarheid van productieprocessen. AO wordt voornamelijk gebruikt in productieomgevingen waar uitdagingen zijn met lekkende machines, machines waarvan de werking niet duidelijk is, waar regelmatig verstoppingen zijn of veel kleine storingen, of machines die onveilig zijn of lastig te bedienen.

Lees meer

Voor problemen waar de oorzaak niet duidelijk is, gebruiken wij een 8-staps Kaizen methodiek. Binnen programmamanagement is Kaizen een waardevolle aanpak om continu kleine verbeteringen door te voeren.

Lees meer

Er kunnen problemen ontstaan doordat een ruimte niet overzichtelijk of opgeruimd is. 5S is de methode om hiermee aan de slag te gaan. Binnen programmamanagement is het essentieel om te zorgen voor een georganiseerde en efficiënte werkomgeving. Een rommelige werkplek kan leiden tot inefficiëntie, vertragingen en zelfs veiligheidsrisico’s. Daarom wordt 5S vaak ingezet als onderdeel van onze programmamanagement strategieën om dergelijke problemen aan te pakken en de werkplek te optimaliseren.

Lees meer

Binnen programmamanagement kijken we welke methode het beste past bij welk probleem. Methodieken die we hierin gebruiken zijn bijvoorbeeld 5S, SGA, Kaizen, Autonoom Onderhoud, dag- en weekstarts of projecten met een eigen planning. Onze programma management methoden zijn flexibel en worden aangepast aan de specifieke behoeften van elk project. Dit zorgt ervoor dat we de meest effectieve aanpak kiezen voor elke situatie, wat leidt tot betere resultaten en een efficiënter proces.

Lees meer

Op basis van de Pareto kijken we wat de grootste verliezen zijn binnen jullie organisatie. Dit procesmanagement model helpt ons om problemen te identificeren waar het beste op gefocust kan worden tijdens procesverbeteringen. Binnen ons programmamanagement streven we ernaar om de meest kritische gebieden van inefficiëntie en verspilling aan te pakken, zodat we de grootste impact kunnen maken met onze verbeteringsinitiatieven.

Lees meer

U moet zeker aan de slag met procesoptimalisatie als u uw eigen processen niet meer kan overzien. Vaak ontstaat dit als bedrijven meerdere afdelingen hebben, die afdeling overstijgend aan hetzelfde proces werken. Wanneer de complexiteit toeneemt en de overzichtelijkheid verdwijnt, wordt het moeilijk om de efficiëntie en effectiviteit van de bedrijfsvoering te waarborgen. Procesoptimalisatie biedt dan de oplossing om weer controle en inzicht te krijgen.

Lees meer

Bedrijfsprocessen kunnen het beste in kaart gebracht worden door alle afdelingen te betrekken die een rol hebben in het proces. De grootste valkuil is om een bedrijfsproces alleen vanuit eigen perspectief in kaart te brengen. Als iedereen met elkaar deelt welke rol hij/zij speelt in het proces, komt er inzicht in elkaars werk en draagvlak voor verbeteringen.

Lees meer

Wij gebruiken als methodiek vaak “value stream mapping” (of waardestroom analyse) om een proces inzichtelijk te maken. Het belangrijkste van een visuele weergave van een proces is om met elkaar het gesprek hierover aan te gaan.

Lees meer

Er zijn verschillende soorten bedrijfsprocessen. Wij vinden het belangrijk altijd van klant tot klant te kijken, zodat er geen “sub-procesoptimalisatie” ontstaat. Bedrijfsprocessen kunnen grofweg worden onderverdeeld in drie categorieën: primaire processen, ondersteunende processen, en besturende processen. Elk van deze soorten bedrijfsprocessen speelt een cruciale rol in het functioneren van een organisatie.

Lees meer

Zeker! Wij helpen om de eerste stap te maken om bedrijfsprocessen te stroomlijnen. We begeleiden u om verbeteringen geïmplementeerd te krijgen en uw resultaten op te volgen. En zodra u dit zelfstandig kan, heeft u ons niet meer nodig! Als consultant bedrijfsprocessen bieden wij uitgebreide expertise en ondersteuning om uw organisatie te helpen bij het optimaliseren van haar processen. Onze rol als adviseur bedrijfsprocessen is om uw team te begeleiden en te ondersteunen bij het identificeren van knelpunten en het implementeren van effectieve oplossingen.

Lees meer

Voor elke procesoptimalisatie maken we een stappenplan. Dit doen we op basis van uw vraag, want niet elke klantvraag is hetzelfde. Vaak beginnen we met een data-analyse om te kijken wat en hoe groot het probleem echt is. Vervolgens begeleiden we uw team met het in kaart brengen van de huidige situatie. Samen zetten we een stip op de horizon, en bepalen we wat de eerste realistische verbeterde versie van het bedrijfsproces is. We begeleiden uw team tijdens de implementatie, om uiteindelijk het resultaat van de verbeterde standaard te meten en successen te vieren.

Lees meer